Musea

Hieronder een greep uit de vele musea die vanuit Wemeldinge makkelijk bereikbaar zijn.
Bij de musea staat een adres, zodat u makkelijk met uw navigatiesysteem het betreffende museum kunt vinden.

Oosterscheldemuseum (mossel- en oestercultuur)

Kerkplein 1, 4401 CD Yerseke

Het Oosterscheldemuseum in het voormalige gemeentehuis van Yerseke staat vrijwel geheel in het teken van mosselen en oesters. De geschiedenis van de kweek krijgt aandacht, maar ook de huidige manier van werken.

Spoorwegmuseum Stoomtrein Goes-Borsele

A. Plesmanweg, 4462 GC Goes

Dampende locomotieven, schelle fluiten en de geur van koen en smeerolie: de stoomtrein Goes-Borsele laat oude tijden herleven. Het museumterrein is een openluchtmuseum met historisch spoorwegmaterieel en het publiek kan een treinreis maken door het Zeeuwse landschap.

Historisch Museum De Bevelanden

Singelstraat 13, 4461 HZ Goes

Het Historisch Museum De Bevelanden is de schatkamer van het culturele erfgoed van Noord- en Zuid-Beveland. Het uitgebreide museum toont op verschillende verdiepingen zorgvuldig hoe de Bevelanden waren en zijn. De exposities zijn eigentijds, maar wel steeds met respect voor de tradities.

Trekkermuseum

Koedijk 2, 4431 PK 's Gravenpolder

Een steeds wisselende collectie oude tractoren en stationaire motoren is te zien in het Trekkermuseum in Nisse. De trekkers en motoren zijn van de Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden Zeeland, een groep liefhebbers van oude landbouwtrekkers.

Bevrijdingsmuseum

Coudorp 41, 4455 AH Nieuwdorp

Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt ons mee terug naar een bijzonder stuk Zeeuwse historie. Tijdens de tweede wereldoorlog bonden geallieerde militairen van diverse nationaliteiten in Zeeland de strijd aan met de Duitse bezetter. Aan beide zijden ging dit gepaard met veel doden en gewonden. Ook onder de Zeeuwse bevolking vielen vele slachtoffers. Bevrijdingsmuseum Zeeland wil mensen ook aan het denken zetten. Daarom zijn verspreid door het museum allerlei verbindingen naar het heden, steeds met de mens centraal. Hierdoor vormt het museum een eerbetoon aan alle strijders die in Zeeland hebben gevochten voor de vrede en vrijheid waarin we vandaag kunnen leven.

Stadhuismuseum

Meelstraat 6, 4301 EC Zierikzee

De rijke geschiedenis van Zierikzee krijgt ruim aandacht in een van de belangrijkste monumenten van de stad, het voormalige stadhuis. Zilverwerk, oude kaarten en schilderijen laten zien hoe Zierikzee zich door de eeuwen heen ontwikkelde.

Museumhaven Zeeland

Vissersdijk 2, 4301 ND Zierikzee

Midden in Zierikzee ligt een middeleeuwse getijhaven met daarin volledig gerestaureerde historische schepen. De oude zeil- en motorschepen zijn eigendom van de Stichting Museumhaven Zeeland, die ze herstelt en onderhoudt. De schepen én de scheepswerf zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Watersnoodmuseum

Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk

Herinneren, leren en vooruitkijken zijn de centrale thema's van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. In vier ruime caissons, destijds gebruikt om het laatste gat in de dijk te dichten, toont het museum de gebeurtenissen tijdens de rampnacht van 1 februari 1953, de gevolgen voor Nederland en de lessen voor de toekomst.

Museum De Schotse Huizen

Kaai 25/27, 4351 AA Veere

In Veere woonden vanaf 1444 eeuwenlang Schotse kooplieden. Twee van hun huizen, De Struijs en Het Lammeken, doen nu dienst als museum.In De Struijs zijn twee kamers ingericht als Schotse kamers: één als ontvangstkamer en één als kantoor. Naast veel originele voorwerpen en documenten die herinneren aan de Schots-Veerse handelsbetrekkingen, hangen in deze kamers ook replica's van schilderijen.

Stadhuismuseum De Vierschaar

Markt 5, 4351 AA Veere

Eeuwenlang was de Vierschaar het centrum van bestuur en rechtspraak in Veere. In de twee statige kamers van dit museum zijn hiervan veel sporen terug te vinden. De Vierschaar, beneden, is nog steeds ingericht als laat middeleeuwse rechtbank. Bronzen handen herinneren aan de boetedoening van gestraften, net als de schandborden en brandijzers. De stoel van de rechter bevat veel origineel houtsnijwerk, zoals een houten Vrouwe Justitia. Uniek is de beroemde zilveren beker van Maximiliaan van Bourgondië, al vijf eeuwen in het bezit van de stad Veere.

Wings of Victory

Calandweg vliegveld midden Zeeland, Arnemuiden

Wings to Victory is een museum in oprichting. De initiatiefnemers willen met het museum alle vliegeniers herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Zuid-West Nederland hebben gestreden en in het bijzonder de vliegeniers die verongelukt zijn. In een eigen Nissenhut op vliegveld Midden-Zeeland worden objecten getoond die herinneren aan de 'airwar' in Zeeland. In de expositieruimte staat onder meer een pop met het uniform van een Amerikaanse vlieger, inclusief zijn vliegkaarten. Hier ligt ook het seinpistool van een neergestorte Duitse jager. Verder zijn veel persoonlijke bezittingen van omgekomen vliegeniers bewaard gebleven.

Reptielenzoo Iguana

Bellamypark 31-35, 4381 CH Vlissingen

Ruim vijfhonderd reptielen, amfibieën en insecten, zijn te bewonderen in reptielenzoo Iguana. Iguana is een opvanghuis voor reptielen waar niemand voor wil of kan zorgen. In een vaste route wordt de bezoekers geleid langs onder meer koningspythons, reuzenschildpadden, hagedissen, reuzenslakken, wandelende bladeren, gifkikkers en vogelspinnen. In couveuses worden reptieleneieren uitgebroed, vaak op verzoek van dierentuinen of van de overheid.

Zeeuws Maritiem MuZEEum

Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen

Water, werk, glorie en avontuur in Zeeland. Het muZEEum in Vlissingen toont aan de hand van deze vier thema's het maritieme Zeeuwse verleden. Vanaf de kelder tot in het hoogste torenkamertje is verdieping na verdieping te zien wat het water Zeeland heeft gebracht.

Terra Maris

Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle

Midden in de bossen, vlak bij zee, ligt Terra Maris: het natuur- en landschapsmuseum van Stichting het Zeeuwse Landschap. Het museum huist in de voormalige oranjerie van kasteel Westhove in natuurgebied De Manteling van Walcheren. Het is een avontuur voor kinderen en biedt een rijkdom aan schoonheid en informatie voor volwassenen.

Bunkermuseum

Duinweg 38a, 4374 EE Zoutelande

Midden in de duinen, aan de kust bij Zoutelande, doen twee bunkers dienst als museum. In de bunkers worden de verhalen verteld van de Duitse soldaten die hier vaak maanden achtereen zaten om de Atlantikwall te verdedigen.

Polderhuis dijk- en oorlogsmuseum

Zuidstraat 154-156, 4361 AK Wetskapelle

Westkapelle is het meest westelijk gelegen dorp van Walcheren. Al eeuwenlang voeren de inwoners een verwoede strijd tegen het water. Het Polderhuis toont de geschiedenis van deze besloten en eigenzinnige gemeenschap achter de dijk. Het Polderhuis leidt de bezoeker vanaf de IJzertijd, via de Noormannen en de gouden eeuw tot de Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog is Westkapelle zwaar getroffen. Engelsen bombardeerden het dorp en de dijken, in de veronderstelling dat de inwoners vertrokken waren. Het dorp werd totaal verwoest, eerst door de bommen en later door het water. Honderden inwoners kwamen om. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen en foto's vertelt het museum hun verhaal.

Evenementen in Wemeldinge en omgeving

Mosseldag Yerseke

16 augustus 2014

Mosseldag Yerseke is een jaarlijks terugkerend gezellig feest, altijd op de derde zaterdag van augustus. U kunt goedkoop mosselen en oesters eten, meevaren op de Oosterschelde en er is een grote braderie, een kermis, vuurwerk, een taptoe en tal van andere activiteiten.
Kortom, waar u een gezellige dag kunt doorbrengen in het mossel- en oestercentrum van Europa, aan de oevers van de Oosterschelde.

Wemeldingedag

13 september 2014

In het hele dorp Wemeldinge zijn tijdens de Wemeldingedag allerlei festiviteiten.